Fetita cu bentita – un fenotip printre altele

am DOUA exemple de pareri… usor antagoniste.
http://utopiabalcanica.net/2013/03/24/popoarele-ca-o-saorma-cu-de-toate/  si
http://andreanum.wordpress.com/2013/03/25/eu-nu-sunt-un-haplogrup/
MA VAD NEVOIT sa recunosc valoarea de adevar a celor scrise aici, dar si lipsurile (nimeni nu-i perfect, stiu) asa ca o sa postez acelasi raspuns si aici si dincolo.
sunt un biotehnolog (obisnuiam chiar sa invat mai bine decat majoritatea) si un fost olimpic la… genetica (sa-i zicem asa ca sa pastram un limbaj in care sa ne putem intelege) si asta e introducerea mea in context. mai departe:
dumneavoastra bateti moneda pe mediul de dezvoltare, celalalt domn pe genotip (sau invers, am zis ca scriu pentru amandoi). dar fetita cu bentita nu este doar genotip si mediu, ea este chiar FENOTIPUL din toata povestea asta. iar fenotipul este interactiunea genotipului cu mediul 🙂
domnilor, fenotipul este dependent atat de genotip, cat si de mediu. insa nu toate genotipurile se manifesta la fel in aceleasi conditii de mediu. asta ca sa nu mai zic ca fenotipurile asemanatoare n-au, in mod necesar, acelasi genotip. si daca vom cadea de acord ca nu avem de-a face doar cu alb si negru pe lumea asta, ci cu nuante de gri… atunci avem adevarate FAMILII de genotipuri sau de fenotipuri… mai mult sau mai putin asemanatoare intre ele. va trebui sa generalizam sau sa particularizam ceea ce dorim sa concluzionam, nu putem amesteca intre ele notiunile de baza si apoi sa ne asteptam ca lumea sa cada pe spate de cat de bine informati suntem, ori de cat de mult reusim sa avem dreptate – chit ca dreptatea asta nu vine cu nici o recunoastere, sub o forma sau alta, si ramanem la fel de necunoscuti ca pana acum, ori la fel de incapabili sa intelegem simplitatea, si de aici frumusetea, acestor notiuni.
putem pleca de la informatia ca suntem UNICI. oricine stie asta. oricine stie ca suntem atat de complex construiti la nivel genetic incat e practic imposibil sa fim doi la fel. fiecare dintre noi pornind in viata cu setul sau unic, numai al lui, insa ASEMANATOR cu al altora, intr-o masura mai mica sau mai mare. si cu asta depasim usor stadiul primar al discutiei, pornind de la ceva cunoscut de catre toata lumea.
mai departe insa… este si mai usor de inteles.
avem MEDII DIFERITE DE DEZVOLTARE. e cat se poate de clara treaba asta. prin urmare… tindem sa ne deosebim inca si mai mult de… toti ceilalti. totusi, ca sa ne intelegem unii cu altii, fiindca suntem FIINTE SOCIALE (ca asa a fost sa fie, nu despicam firul in patru), avem la dispozitie un set de REGULI de… traire a acestei vieti. iar regulile ne consuma o buna parte din timpul pe care il avem la dispozitie. pentru ca trebuie sa aflam de ele, sa le intelegem, sa incercam sa ni le insusim, sa incercam sa le contestam daca nu ne convin, sa incercam sa le modificam pentru a ni le face cat mai pe plac (sau sa plecam in padure si sa uitam de toti si toate!).
pe unele dintre aceste reguli le acceptam din prima, pe altele mai tarziu, iar cu unele dintre ele nu ne vom intelege niciodata. necesitatea aceasta de a trai dupa reguli s-a impus de la sine in planul evolutiei noastre ca specie dominanta pe Terra. ca sa ajungem unde suntem astazi A TREBUIT sa facem EXACT ceea ce am facut pana acum. daca doream sa fie altfel… FACEAM ALTFEL. asa ca acum avem EXACT CEEA CE AM MERITAT SA AVEM, pentru ca pe un alt FIR al evolutiei aveam… cu totul altceva.
acum… ce putem CU ADEVARAT influenta daca dorim un alt fir al evolutiei (in cazul in care nu ne convine ceea ce deja avem)? putem influenta bagajul genetic? putem, nu va las sa bajbaiti aiurea, chiar putem, discutiile se poarta doar la principiile ETICE ale acestor posibilitati si in scurt timp ele vor fi depasite pentru ca importanta pentru sanatatea fiintei umane, sau pentru longevitatea ei, este cu mult mai interesanta. vom ajunge la un consens, candva, nu e cazul sa ne batem noi capul cu raspunsul la aceasta intrebare pentru ca rostul nostru va fi doar sa acceptam concluzia specialistilor, care isi vor impune punctul de vedere sprijiniti fiind de catre cei pe care noi ni votam ca reprezentanti, de fiecare data cand suntem solicitati s-o facem.
inseamna ca ne-a mai ramas doar posibilitatea influentarii MEDIULUI in care traim, fenotipuri fiind, cu totii deopotriva (inclusi sau nu intr-o familie mai mica sau mai mare).
fetita cu bentita cine este? un fenotip din vreo familie de-a noastra, una inrudita cu a noastra, sau una cu care, vreodata, familia noastra s-ar putea (sau nu!) inrudi. pe astea le putem decide noi. la nivelul asta chiar si indivizii din familiile respective pot avea un cuvant de spus, pot produce O IDEE care sa imbunatateasca MEDIUL de dezvoltare al familiei lor, al familiilor inrudite in vreun fel sau altul, ba chiar al tuturor familiilor dintr-un AREAL, deopotriva.
o SCHIMBARE a MEDIULUI de dezvoltare a FAMILIILOR de fenotipuri pleaca intotdeauna de la O IDEE a unui fenotip singular care reuseste sa aiba UN PUNCT DE VEDERE unanim recunoscut de catre toate familiile din respectivul areal de dezvoltare.
acum, chiar in timp ce cititi aceste randuri, fetita cu bentita reuseste sa produca O IDEE datorita careia FAMILIILE care isi gospodaresc acest AREAL de dezvoltare au intrat intr-o perioada de PRE-SCHIMBARE. pentru ca, este evident deja, o schimbare prin care sa ne imbunatatim conditiile de convietuire… nu se va lasa asteptata prea mult timp.
ar trebui sa multumim fetitei cu bentita pentru ocazia pe care ne-a oferit-o de a ne imbunatatii MEDIUL de pe AREALUL pe care am avut ghinionul sau norocul de a ne naste. ar trebui sa-i multumim pentru ca, daca ideea ar fi venit de la un fenotip aflat in decada a patra de dezvoltare (sa zicem asa), ea ar fi trecut neobservata intrucat toti ceilalti ar fi cazut de acord ca respectivul fenotip are ceva de impartit cu… indiferent cine.
fetita cu bentita a avut sansa de a fi considerata suficient de bine-intentionata pentru ca ideea ei SA SE CALIFICE IN FINALA. a venit din partea unui fenotip aflat intr-o decada a vietii pentru care toate celelalte decade (superioare) au o PREOCUPARE REALA.
cum, cui, si ce anume lasam mostenire?!?
putem trece peste tot ce a fost si sa restartam NATURA UMANA?
putem fi generatia care modifica genotipul, restarteaza regulile, imbunatateste mediul si controleaza dezvoltarea fenotipului pentru o lume mai buna?
sa nu uitam ca omogenizand fenotipurile pentru un viitor utopic… pierdem iremediabil individualitatea, pierdem din plasticitate, pierdem din genele redundante si din cele de rezerva, si odata cu ele… capacitatea de evolutie!
vrem sa facem asta?
Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Resturi

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s