Bookfest 2013 – sambata 1 iunie – ora 13 – Editura TracusArte

debut

Prefaţă
Ben Ami, corsarul ficţiunii  speculative româneşti
Cunoscut mai mult în mediul electronic pentru comentariile sale necruţătoare – cu atât mai necruţătoare cu cât foarte rar au fost făcute fără substanţă – decât pentru producţia proprie de text, şi debutat în tipar în revista Lumi Virtuale, în 2004, Ben Ami este o prezenţă constantă şi extrem de originală în ficţiunea speculativă românească de după 1990.
Constanţa şi originalitatea lui Ben Ami merg mână în mână, activismul lui electronic a fost interpretat de multe ori ca distructiv, iar argumentele „de construcţie” pe care a încercat să le aducă au fost constant îngropate de reacţiile la o oarecare spusă precedentă.
Volumul de faţă, Suspendaţi într-o rază de soare, pune punct într-un fel querrelei interminabile, prezentând un crez artistic, zic eu, autentic şi, mai ales, de neînscris în vreo şcoală, modă sau grupare.
Există o frumuseţe aparte în poveştile solitarilor, întocmai cum există o fascinaţie în a vedea pe mare, în depărtare, fluturând pe catarg un steag negru cu craniu şi oase încrucişate. Este o intensitate sălbatică, în care nu mai se află ambiguităţi şi monotonii, ceva definitiv urmând clar să se întâmple.
Iată de ce cred, împotriva tuturor calculelor de politică literară sau de fandom, că şapte povestiri de Ben Ami trebuie să vadă lumina tiparului acum. Deşi textul dat spre selectare a fost mai bogat, ne-am oprit la şapte titluri, fiecare cu caracteristicile sale de conţinut şi de sub-curent bine definite şi bine redate de către autor. Întregul rezultat dă crezul artistic al lui Ben Ami, fără a fi tot ce ar putea da acest crez artistic.
Ficţiunea speculativă românească are în Ben Ami un autor capabil de hard science, de fantasy¸ de steampunk şi aş putea să scriu et caetera. Din fericire pentru modelul de interpretare ales, „corsarul”, oricât de bine scrise sunt prozele scurte ale lui Ben Ami, la rîndul lor ele suferă de singularitate. E ca şi cum autorul-corsar a vrut să îşi demonstreze că poate prăda şi în hard science, şi în fantasy, şi în steam-punk, lăsând alte nave ficţionale de acelaşi tip şi tonaj să navigheze în linişte pe mările imaginarului.
Şi ce dacă? Cu atât mai preţioase sunt capturile făcute de cititor la lectura acestei cărţi! Căci este uşor să cazi în repetiţie, modă şi manierism într-o nişă literară care ar avea, într-o lume normală, caracteristicile literaturii de masă. Ben Ami cu Suspendaţi într-o rază de soare se află aici pentru cititorii de elită.

Reclame

4 comentarii

Din categoria Science Fiction

4 răspunsuri la „Bookfest 2013 – sambata 1 iunie – ora 13 – Editura TracusArte

 1. „Suspendaţi într-o rază de soare”…să le fie cuvintele tale celor care te vor citi fascinaţie luminescentă!

 2. „Big Like” si din partea mea, Ben Ami! – desi urasc facebookiseala si n-am cont p-acolo, musai trebuie sa-mi trag si io unu (as fi aflat asa mai devreme de volumul tau).
  Regret ca-s doar 7 bucati, insa hai sa nu ma carcotesc: putine, da’ bune…
  Apropo, e si vreo povestire inca neaparuta online? M-ar bucura asta – si daca nu-s, oricum conteaza doar faptul ca mai multa lume o sa te poata citi si „ascensiona” un pic, trasi in sus de neuron. Daca i-o tine… 😉
  Bravo inc-o data, la mai mare si mai multe!

  • o sa dau din casa cand o sa-mi treaca nebuneala… deocamdata mi-am batut recordul pe 6 km la o alergare in seara asta de nervi ce tin in mine… pana DUPA eveniment – unde sper din toata inima sa NU fac ceva sa ajung la stiri.

 3. Ţi-am dat un „like” şi din partea motanului – am uitat că eram în contul lui (nu e prima dată când mi se întâmplă :))
  Încă o dată, felicitări şi succes!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s