SOCOTEALA CE REVINE FIECĂRUI CETĂŢEAN ROMÂN

Pe site-ul celor de la Roşia Montană Gold Corporation sunt prezentate tot felul de date, printre care şi etapizarea presupusului proiect de exploatare. Este chiar locul de unde aflăm că se întinde pe o perioadă de 25 de ani. În calculele prin care RMGC încearcă să influenţeze opinia publică din ROMÂNIA se insistă pe faptul că ROMÂNIA va avea de câştigat suma de 1.5 miliarde de dolari.

Aşa cum ştim ROMÂNIA are o populaţie de aproximativ 20 de milioane de cetăţeni. Şi acestea sunt date asupra cărora merită să ne aplecăm pentru a înţelege mai bine care este câştigul fiecăruia dintre noi, socoteala exactă şi fără dubii prin care fiecare român poate înţelege cât anume îi revine din această afacere.

1,5 miliarde de dolari AR TREBUI împărţiţi la cei 20 de milioane de locuitori (ştiu că în realitate nu se va întâmpla aşa şi că majoritatea covârşitoare a românilor nu vor lua nici o leţcaie, dar e bine să vedem măcar cât ar reveni fiecăruia… în condiţii ideale). Făcând împărţirea rezultă o sumă de 75 de dolari. Perfect, o socoteală corectă. Totuşi, suma nu este prea mare, trebuie să recunoaştem asta!

Dar, hei! N-am uitat că perioada de obţinere a acestei sume este de 25 de ani!!! Va trebui să facem o nouă împarţire ca să vedem cât îi revine fiecărui cetăţean român, în fiecare an (presupunând că populaţia ROMÂNIEI va rămâne constantă – în ciuda tuturor avertismentelor autorităţilor că ea este într-o continuă scădere de ani buni). Şi rezultatul este: 3 dolari PE AN pentru fiecare cetăţean român!!!  Aproximativ 10 RON, sau hai să convertim în ceva de mâncare, să zicem că înseamnă UN KILOGRAM DE CARNE!

Totuşi, să nu disperăm, un an de zile are nu mai puţin decât 12 luni calendaristice! Prin urmare, o nouă împărţire ne arată că fiecărui cetăţean român i-ar reveni din afacerea Roşia Montană, în fiecare lună, aproximativ 0,83 RON, practic 83 de grame de carne pe lună. Cum o lună are între 28 şi 31 de zile nu ne mai încurcăm în alte calcule şi ne mulţumim cu cele pe care le avem…

Dar, hei, ce înseamnă cantitatea asta de carne? Ce fel de socoteală e asta? Am încercat să găsesc echivalentul pe internet şi m-am oprit la o imagine care pare a sintetiza destul de bine atât cantitativ, cât şi calitativ, dar mai ales moral… întreaga afacere, practic SOCOTEALA CE REVINE FIECĂRUI CETĂŢEAN ROMÂN – în fiecare lună din următorii 25 de ani – din afacerea ROŞIA MONTANǍ… şi ştiu ce-o să ziceţi, că e un amărât de micropenis, dar… nu asta e REALITATEA?

normal

Reclame

3 comentarii

septembrie 7, 2013 · 10:15

3 răspunsuri la „SOCOTEALA CE REVINE FIECĂRUI CETĂŢEAN ROMÂN

  1. Trecând peste faptul că n-o să vedem nici-un bănuț, o să rămânem și datori vânduți. Să presupunem totuși că vom primi acei 0,83 bănuți. Propun să nu ne lăcomim la ciosvârta aia de carne 🙂 și sa facem de pe acum economie. După ce GC își încarcă sacii și pleacă, noi vom fi obligați să gestionăm/întreținem/păzi rezervoarele cu deșeuri toxice pe o lungă perioadă de timp, cel puțin 100 de ani(se specifică în studiul de impact).
    Și ce mi-a plăcut cel mai mult, aceste activități/responsabilități vor reveni obligatoriu unei firme private al cărei buget va fi finanțat de la bugetul de stat al României. Eu zic să nu ne mai sperie cu sumele alea pe care ar trebui, vezi-doamne, să le plătim în caz de reziliere unilaterală a contractului, pentru că angajamentul pus în cârca viitorimii este mult mai împovărător. Ca să nu mai vorbim despre poluarea cu grad înalt de toxicitate ce se va observa în timp, de riscurile posibile în caz de cutremur și sabotaj, mult mai probabil și posibil în vremurile astea tulburi. Pariem că va fi aprobat contractul? Că nu degeaba s-a amânat decizia din parlament.

  2. Adică românii şi-o vor lua? nimic nou, cam aşa e de nişte ani în experienţa noastră intimă pe care o avem cu cei care ne-au tot avut, ne-au tot luat avutul.

  3. … Asta este nimicul stilizat?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s